Rudarska 1, 72240 Kakanj
info@radioklubkakanj.ba

Radio klub Kakanj i ARAuBiH obilježavaju 30 godina članstva BiH u ITU

Radio klub Kakanj i ARAuBiH obilježavaju 30 godina članstva BiH u ITU

U periodu od 28. oktobra 2022. do 14. novembra 2022. godine, na svim KT opsezima i modovima, pod specijalnim znakom E730ITU, radioamateri iz cijele Bosne i Hercegovine će se javljati kako bi obilježili 30. godišnjicu članstva Bosne i Hercegovine u Međunarodnoj telekomunikacijskoj uniji (ITU). Aktivnost organizuje Asocijacija radioamatera u BiH, a sponzor aktivnosti je BH Telecom, koji je i jedan od predstavnika Bosne i Hercegovine u ITU.

Obilježavanaju ove godišnjice će se priključiti i članovi Radio kluba Kakanj, koji će kroz Primopredajnu sekciju veze ostvarivati sa glavne lokacije Kluba, koristeći pozivni znak E730ITU. Pozivamo sve radioamatere da se u što većem broju priključe obilježavanju ove godišnjice, te ostvare vezu sa operatorima na ovom pozivnom znaku.

Bosna i Hercegovina je 19. oktobra 1992. godine postala punopravna članica Međunarodne telekomunikacijske unije (ITU). U tom periodu ratnih dešavanja, radioamateri BiH su jedini spajali stanovništvo sa prijateljima i članovima porodica širom svijeta pomoću radio komunikacija. Totalna komunikacijska blokada je okončana 5. septembra 1993. godine, kada su radnici tadašnjeg JP PTT BiH prekinuli telekomunikacijsku blokadu i uspostavili prvu međunarodnu vezu Sarajevo-Basel, korištenjem međunarodnog koda 387. Danas Bosnu i Hercegovinu u ITU zastupaju: Ministarstvo komunikacija i prometa BiH, Regulatorna agencija za komunikacije BiH i BH Telecom.

Vaša reakcija
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Komentariši