Rudarska 1, 72240 Kakanj
info@radioklubkakanj.ba

Historijat

U svom dugogodišnjem radu, Radio klub „Kakanj“ postigao je značajne rezultate. Od osnivanja 1969. godine do danas, članovi ovog kluba su uspostavili na stotine hiljada veza sa radioamaterima cijelog svijeta. Za uspješan rad i aktivnosti ovaj klub je dobitnik brojnih priznanja, među kojima i najveće svjetsko priznanje – Diploma svjetskog radio-amaterskog pokreta iz Ženeve, uz brojne pehare i diplome za postignute rezultate u takmičenjima iz Japana, Kine, Australije, Indije, Amerike i drugih zemalja.

1994. godine, Radio klub „Kakanj“ zauzima visoko četvrto mjesto kao najhumanitarnija organizacija u sprovedenoj anketi radio slušalaca noćnog programa Radija BiH od ukupno prijavljene 32 organizacije.
Prestankom ratnih dejstava ponovo je omogućeno da nastavimo u miru radio amaterske djelatnosti kao i ranije i to učešćem u takmičenjima, osvajanjem novih diploma, organizovanjem kurseva za radioamaterske operatore i amaterske radio-goniometrije (otkrivanje skrivenih radio stanica) itd.

Na osnovu rezultata rada od samog osnivanja, naš radio klub je do sada više puta nagrađivan najvišim opštinskim priznanjima, koja su vezana za razvoj tehnike i radio amaterizma u našoj opštini.

Sredstva i oprema veze koju koristimo su stari oko 30 godina, te ličnim sredstvima vršimo servisirianja i popravku kvarova. Uz minimalna sredstvakoja se uglavnom svode na novac od članarina i veliku želju za radio amaterizmom, uspijevamo da se održimo u svijetu radio tehnike, te težimo da se naš pozivni znak E73EKK čuje u eteru širom svijeta.

Pročitajte više