Rudarska 1, 72240 Kakanj
info@radioklubkakanj.ba

Radio klub Kakanj učestvovao u Godišnjoj vježbi digitalnih komunikacija RMZO ARAuBiH

Radio klub Kakanj učestvovao u Godišnjoj vježbi digitalnih komunikacija RMZO ARAuBiH

26. februara 2023. godine je održana Redovna godišnja vježbi digitalnih komunikacija u organizaciji Radio mreže za opasnost pri Asocijaciji radioamatera u Bosni i Hercegovini.

Provjera veze se ove godine odvijala putem VARA Chat protokola, sa fokusom na FM rad na simpleks kanalu 145.500 MHz, te na KT kanalu 3612 kHz.

Upravna stanica RMZO ARAuBiH je koristila pozivni znak E70ARA, ostvarujući veze iz PPS-a Radio kluba Zenica na Smetovima (QTH: JN84XF). Ispred ove stanice, operatori su bili: Alen Ruvić E71AR i Harun Drino E71HD, a operator kontrolne stanice je bio Mensur Sakić – Mega E74MG. U vježbi su učestvovale RMZO stanice iz Bosne i Hercegovine, Republike Hrvatske i Republike Slovenije (ARON).

RMZO odjeljenje Radio kluba Kakanj se također uključilo u ovu provjeru veze. Naš klub je bio aktivan na KT kanalu. Komunikaciju sa Upravnom stanicom je vodio Koordinator primopredajne sekcije Radio kluba Kakanj, Suad Čobo E79SUA.

Ovoj vježbi su prethodile intenzivne tehničke pripreme koje su trajale nekoliko sedmica, a u kojim su pomogli i Alen Ruvić – E71AR, RMZO menadžer ARAuBiH, te profesor praktične nastave u STŠ “Kemal Kapetanović” Kakanj, Elmin Mušija, kojim se ovom prilikom zahvaljujemo. Komunikacija je obavljena između E74MG i E79SUA. Za vježbu na KT kanalu, korišten je radio uređaj Yaesu FT-897 sa izlaznom snagom 100 W, dipol antenom i LSB modom rada iz prostorija Radio kluba Kakanj (QTH: JN94BD). Također je korištena i mreža Remote Ham Radio (RHR), odnosno daljinska stanica 9A/Youth-2 u mjestu Ozalj u Hrvatskoj (QTH: JN75RP), sa pozivnim znakovima 9A/E79SUA. Na ovoj lokaciji se koristi sljedeća oprema za veze na 80m: Kratkotalasni uređaj FLEX-6400, PowerGenius XL linear sa izlaznom snagom 1500 W i antena 160M OCF dipol. Posljedna kombinacija se sastojala od radio stanice u Kaknju za prijem podataka i daljinska stanica 9A/Youth-2 za predaju podataka.

Ovom vježbom smo pokazali da smo sposobni učestvovati i u analognim i u digitalnim kriznim komunikacijama. Digitalne komunikacije, prije svega WINLINK i VARA Chat protokoli, imaju prednost u količini i formatu poruka koje se mogu poslati. Naime, WINLINK protokol se koristi za slanje email poruka u slučaju nestanka internet i telefonske mreže, na bilo koju adresu u svijetu, dok se VARA Chat protokol koristi za slanje kratkih poruka u realnom vremenu.

Vaša reakcija
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Tags:

Komentariši