Rudarska 1, 72240 Kakanj
info@radioklubkakanj.ba

Radio klub Kakanj učestvovao u Međunarodnoj godišnjoj provjeri veze RMZO BiH

Radio klub Kakanj učestvovao u Međunarodnoj godišnjoj provjeri veze RMZO BiH

20. januara 2023. godine je održana Redovna međunarodna godišnja provjera veze analognih stanica i automata u organizaciji Radio mreže za opasnost pri Asocijaciji radioamatera u Bosni i Hercegovini. U vježbu su bile uključene sve članice Međunarodne radioamaterske unije (IARU).

Provjera veze se odvijala na IARU R1 EMCOMM kanalima: 3612 KHz LSB, 145.500 MHz FM, R3/RV54 Vlašić, te E7 SVX Link mreži.

Upravna stanica RMZO BiH je koristila pozivni znak E70ARA, ostvarujući veze iz PPS-a Radio kluba Zenica na Smetovima (QTH: JN84XF). Ispred ove stanice, operatori su bili: Alen Ruvić E71AR i Harun Drino E71HD, a operator kontrolne stanice je bio Mensur Sakić – Mega E74MG.

Zbog povećanog rizika od nastanka poplava usljed velike količine padavina u periodu održavanja vježbe, te izdatog narandžastog upozorenja za vremenske nepogode, RMZO odjeljenje Radio kluba Kakanj se također uključilo u ovu provjeru veze. Naš klub je bio aktivan kroz komunikaciju na LSB kanalu i na mreži E7 SVX Link. Komunikaciju sa Upravnom stanicom je vodio Koordinator primopredajne sekcije Radio kluba Kakanj, Suad Čobo E79SUA.

Za komunikaciju na LSB kanalu, korištena je mreža Remote Ham Radio (RHR), odnosno daljinska stanica 9A/Youth-2 u mjestu Ozalj u Hrvatskoj (QTH: JN75RP), sa pozivnim znakovima 9A/E79SUA i 9A/E73EKK. Na ovoj lokaciji se koristi sljedeća oprema za veze na 80m: Kratkotalasni uređaj FLEX-6400, PowerGenius XL linear sa izlaznom snagom 1500 W i antena 160M OCF dipol. Navedena stanica je ustupljena na korištenje operatoru Suadu kroz učešće na Međunarodnom YOTA kampu u Hrvatskoj u avgustu 2022.

Za komunikaciju na SVX Link mreži je korištena ručna stanica Baofeng UV-5R sa 5 W izlazne snage, na lokaciji ušća rijeke Zgošće u rijeku Bosnu (QTH: JN94BC). Ova lokacija je ujedno i jedna od najrizičnijih područja za izlijevanje navedenih rijeka.

Fotografija: Mirsad Mujagić

Smatramo da je vježba uspješno obavljena na području Kaknja. Kroz ovu, ali i brojne provjere veze od osnivanja RMZO u BiH smo pokazali da je Radio klub Kakanj sposoban pružiti odgovor na sve komunikacijske izazove u kriznim situacijama i pomoći svim građanima Kaknja, kao što su to naši članovi radili kroz bogatu historiju kluba tokom ratnih dešavanja i vremenskih nepogoda.

Vaša reakcija
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Tags:

Komentariši