Rudarska 1, 72240 Kakanj
info@radioklubkakanj.ba

Član RK Kakanj na Međunarodnom kampu mladih radioamatera YOTA 2022 u Hrvatskoj

Član RK Kakanj na Međunarodnom kampu mladih radioamatera YOTA 2022 u Hrvatskoj

Izradu ovog članka su omogućili:

U Karlovcu u Hrvatskoj je od 6. do 12. avgusta 2022. održan Deseti Youngsters on the Air kamp mladih radioamatera, u organizaciji Međunarodne radioamaterske unije (IARU) i Hrvatskog radioamaterskog saveza (HRS). Na ovom kampu je učestvovalo oko stotinu učesnika iz 23 zemlje svijeta, uglavnom iz IARU regije 1 koja obuhvata Evropu, Afriku i sjevernu Aziju, sa zemljama – gostima iz El Salvadora (Regija 2) i Japana (Regija 3).

Ove godine, Bosna i Hercegovina je imala četiri predstavnika, a među njima je bio i član Radio kluba Kakanj, Suad Čobo E79SUA. Ovo je drugi put da naš Radio klub ima predstavnika na YOTA kampu od 2016. godine, kada je isti organizovan u Austriji.

Svi učesnici tokom sedam dana boravka u Karlovcu su na brojnim radionicama imali priliku se upoznati sa raznim temama iz svijeta radioamaterizma, a neke od njih su: satelitske komunikacije, postavljanje i proračun antena, daljinsko upravljanje radiostanicama, amaterska radiogoniometrija (ARG), programiranje, konstrukcija elektronskih uređaja za radio komunikacije. U toku kampa su organizovane i posjete lokacijama u Hrvatskoj, gdje su održana i takmičenja za sve radioamatere: ostrvo Krk (Islands on the Air – IOTA), grad Zagreb, Park prirode Medvednica i vrh Sljeme (Summits on the Air – SOTA, Parks on the Air – POTA i Flora & Fauna – FF), grad Karlovac, te Stari grad – Kaštel Dubovac (Castles on the Air – COTA). Također, tokom cijelog kampa, učesnici su imali priliku biti u eteru na svim opsezima i načinima rada, i to kroz specijalne pozivne znakove: 9A22YOTA (glavni pozivni znak, grad Karlovac), 9A100QO (komunikacije preko satelita QO100 države Katar), 9A1YOTA (Daljinska radio stanica 9A1TT sa otoka Krk – Remote Ham Radio), 9A2YOTA (IOTA – otok Krk), 9A3YOTA (SOTA – vrh Sljeme), 9A4YOTA (POTA/FF – Park prirode i planina Medvednica) i 9A5YOTA (COTA – Stari grad Dubovac).

Drugi dan je održana tradicionalna Interkulturalna noć, gdje je svaki državni tim mogao predstaviti hranu, piće i znamenitosti iz svoje države. Zbog ograničenja u vezi prijenosa hrane preko državnih granica u Evropskoj uniji, Bosna i Hercegovina je svim posjetiocima predstavila bosanski lokum, te su podijeljene QSL karte članova naše delegacije. U ime Radio kluba Kakanj su podijeljene QSL karte sa projekta Quarry Life Award – Živi svijet kamenoloma, koji je organizovala Tvornica cementa Kakanj, a u kojem je naš Klub učestvovao 2016. godine. Na kartama je na engleskom jeziku opisan živi svijet kamenoloma i jama u Kaknju, te posvećenost Tvornice cementa Kakanj njegovoj obnovi.

Sve države su bile podijeljene u četiri grupe, a naš državni tim je bio u grupi sa još pet država: Estonijom, Španijom, Irskom, El Salvadorom i Islandom. U toj grupi je naš tim ostvario najviše veza, uglavnom preko SSB i CW modova, putem radio stanice na terenu i daljinski, te nam je Richard Riley 9A1TT kao najboljem timu, u ime sponzora takmičenja Remote Ham Radio, dodijelio laptop kao nagradu. Također, svi su učesnici dobili besplatan pristup RHR-ovoj platformi i daljinskoj stanici u Zagrebu do 25. godine života.

U ime učesnika i Radio kluba želimo da se zahvalimo IARU i Hrvatskom radioamaterskom savezu na odličnoj organizaciji takmičenja, te Asocijaciji radioamatera u Bosni i Hercegovini koji su pokrili sve putne troškove našeg državnog tima.

Više fotografija na zvaničnoj stranici YOTA.

Vaša reakcija
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Tags: , , , , , ,

Komentariši