Rudarska 1, 72240 Kakanj
info@radioklubkakanj.ba

Održano predavanje o YOTA mjesecu u STŠ “Kemal Kapetanović” Kakanj

Održano predavanje o YOTA mjesecu u STŠ “Kemal Kapetanović” Kakanj

Radio klub Kakanj je organizovao predavanje o radioamaterizmu i Mjesecu mladih u eteru – December YOTA Month, učenicima drugih razreda elektrotehničke struke u Srednjoj tehničkoj školi “Kemal Kapetanović” u Kaknju. Prezentaciju radioamaterizma i demonstraciju uspostave radio veza je održao Suad Čobo – E79SUA, koordinator Primopredajne sekcije Radio kluba Kakanj i koordinator YOTA mjeseca u Bosni i Hercegovini, a ujedno i učenik četvrtog razreda elektrotehničke struke ove škole. Ova aktivnost je provedena u saradnji sa Radnom grupom za mlade Regije 1 Međunarodne radioamaterske unije (IARU), Asocijacijom radioamatera u Bosni i Hercegovini (ARAuBiH) i američkom kompanijom Remote Ham Radio (RHR), koji su mladim radioamaterima u Bosni i Hercegovini besplatno ustupili na korištenje daljinske radio stanice na ostrvu Krk i gradu Ozlju u Hrvatskoj, te ostalu informatičku opremu. Neizostavna je i podrška kompanije BH Telecom, koji podržavaju sve projekte ARAuBiH. 

Suad Čobo je tokom predavanja učenicima predstavio historijat Radio kluba Kakanj, osnove radioamaterizma i elektrotehnike, značajne projekte Radio kluba u prethodnom periodu, te historijat YOTA pokreta, YOTA mjeseca i predstojećeg YOTA Contesta, u kojem će učestvovati i Državni tim Bosne i Hercegovine na Smetovima, 30. decembra 2022. godine. Također je predstavio svoje iskustvo sa prethodnog YOTA međunarodnog ljetnog kampa mladih radioamatera, održanog u Karlovcu od 6. do 13. avgusta 2022.

Nakon prezentacije, održana je demonstracija uspostavljanja radio veza. Učenicima je predstavljena ručna radio stanica i način rada preko nje, frazeologija koja se koristi pri uspostavljanju radio veza, a potom su imali priliku uspostavljati veze sa radioamaterima širom Bosne i Hercegovine preko repetitora R3/RV54 na Vlašiću. Sagovornici su učenicima čestitali na uspješno obavljenoj vježbi i poželjeli sreću u daljnjem radu. Također je pokazan rad na RHR platformi sa daljinske kratkotalasne stanice u Ozlju u Hrvatskoj, putem opsega 80 metara. 

Ovim predavanjem je ispunjena misija YOTA mjeseca – da se radioamaterizam promoviše mladima do 25 godina života, koji će preuzeti bavljenje ovom izuzetno društveno korisnom aktivnošću. Također, kroz čitav ovaj mjesec smo pokazali da mladih radioamatera ima u velikom broju i u svijetu, ali i u Bosni i Hercegovini. Pojedini učenici su čak pokazali interesovanje za nastavak radioamaterske obuke u Radio klubu Kakanj. 

Mladi članovi ARAuBiH žele da se zahvale svima koji daju podršku njihovom radu, posebno prof. Harisu Ljuboviću, direktoru STŠ “Kemal Kapetanović” Kakanj i prof. Abdulahu Šljivi, profesoru stručnih predmeta elektrotehničke struke, koji su nam ustupili termin i prostor za održavanje predavanja, zatim svim prethodno navedenim sponzorima, te Asocijaciji radioamatera u Bosni i Hercegovini.

Suad Čobo, koordinator YOTA mjeseca u Bosni i Hercegovini

Fotografije: Amel Kubat

Vaša reakcija
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Tags:

Komentariši